domingo, 2 de diciembre de 2012


VI Jornades d'Escriptors del Baix Llobregat
Novel.la negra

Organització
Les sisenes Jornades d’escriptors del Baix Llobregat estan organitzades pel Fòrum Cultural Gaspar de Preses amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca.
Data
17 de novembre de 2012.
Actes
Ponències sobre novel·la negra i taula rodona.
Horari
De 10.30 a 13.30 hores.
Lloc
Sala Federico Garcia Lorca del Teatre Nuria Espert (sol.licitar)
Av. Constituciò, 24. Sant Andreu de la Barca.
Moderador
Javier de Pilar, escriptor i membre del Fòrum Cultural Gaspar de Preses.

Ponents
Empar Fernández. Llicenciada en Psicologia Clínica i en Història Contemporània. És columnista en la premsa diària, autora d’obres de divulgació i de guions per a documentals. Compte amb diversos guardons literaris que premien la seva tasca com a novel.lista i assagista: Premi Càceres 2000, Premi Pere Quart 2003, Premi Rejadorada de Novela Breve 2009, Premi Serra i Moret al millor guió original, finalista del Premi de Novel.la Fernando Quiñones.
Al costat de Pablo Bonell, va crear l’inspector Santiago Escalona. Aquest personatge és el protagonista de les novel.les: “Las cosas de la mala muerte, 2006”, “Mala sangre, 2007” y “Un mal día para morir, 2009”.
També és autora, entre d’altres, de les següents obres:

“Para que nunca amanezca (2001)”, “Cienfuegos (2004)”, “El loco de las muñecas (2008)”, “Hijos de la derrota (2008)”, “La cicatriz (2009)”,  “Mentiras capitales (2010)  i “Sin causa aparente (2011)”.

Jordi de Manuel  és biòleg, professor i escriptor. Ha publicat reculls de contes i relats, així com diverses novel·les com ara El pes de la por (amb Sílvia Vega, 1998), El beuratge (2003), Calcs (2005, Premi Manuel de Pedrolo), El cant de les dunes (2006) i Un niu de formigues (2008).
Amb el recull de relats Disseccions (2001), va guanyar el premi El Lector de l'Odissea, l'únic guardó literari amb un jurat de cent lectors.
El seu cicle de novel·les protagonitzat per l’inspector Marc Sergiot, batejat per alguns crítics com el Colombo català, compta amb les obres: Tres somnis blaus (2000, premi Valldaura), Cels taronges (2001, premi Ciutat de Mollerussa), Cabells porpres (2003, premi Pere Calders), L’olor de la pluja (2006), El raptor de gnoms (2007) i Mans lliures(2009).


Vicente Corachán va ser agent de la Guàrdia Civil. És detectiu, director de seguretat, perit cal.lígraf i màster en Criminalística i Ciències Forenses. Al 1990 va obrir la seva pròpia agència de detectius privats.                                                                                      
És autor de la novel.la “Un cadáver para un detective”. El libro de relatos ¿Estoy Llamando a un detective?. Y forma parte del libro de relatos de PROPERADA PARADA: CORNELLÀ, siendo uno de los fundadores de la asociación Aut@rs de Cornellà.
Actualmente está escribiendo su segunda novela.

Ponències

1.-“ Personatges de novel·la negra. La novel·la negra i el cinema”
Empar Fernández.
2.-“Autors de novel·la negra. Obres representatives del gènere” 
Jordi de Manuel.   
3.-“Diferències entre novel·la negra i novel·la policíaca.
        Novel·la negra i realitat policial” 
Vicente Corachán. 

Taula rodona

Temes a debatre: 
A.-Novel·la negra, una mirada morbosa a les clavegueres? 
B.-Elements que defineixen la novel·la negra.
      -“Tics” i metàfores pròpies de la novel·la negra. 
C.-Novel·la negra americana… existeix altra tipus de novel·la negra?